Att få feedback i skrivprocessen har visat sig vara mer betydelsefullt än att få det i efterhand. Vi som lärare måste visa eleverna på strategier för hur de kan gå vidare i sin skrivprocess. Medan eleverna skriver kan de få en checklista med frågor som de kan följa och bocka av, de kan även få en checklista för hur de språkligt ska titta igenom sin eller någon annans text innan den lämnas in till läraren. Jag själv använder mig ofta av kamratrespons där de har fått frågor de ska titta på innan de lämna in den, kan vara two stars and a wish eller rena innehållsfrågor.
Jag brukar visa mina elever mindmap eller dispositionsfrågor/rubriker där de först får tänka fritt kring ämnet och dra steck eller skriva ner rubriker frågor. Sedan får de numrera dem och ta reda på mer om innehållet. De visar någon och sedan sätter de igång att skriva utkast. Utkastet ska alltid läsas av en kamrat. Skriva om, lägga till och rätta gör de efter checklistan innan textenlämnas in. Ibland publicerar vi dem, jag väljer ut meningar eller så sparar jag dem efter att vi tittat och pratat om dem igen efter min bedömning.
En mycket användbar teknik är att modella hur du själv bygger upp en text från början. Innan modern teknik brukade lärare sitta med en overhead apparat och skriva samtidigt som man pratade sina tankar. Nu kan man använda en projektor eller Smartboard och skriva direkt på datorn. Här ett exempel. Om man inte hinner kan man annars visa ett färdigt exempel på den typ av text man ska skriva – argumenterande text, saga eller insändare. I en svensklärares bank finns ofta många instruktioner på hur man bygger upp en liknande text i punktform om du inte har tillgång till det själv.
Tänk på att det tar tid att befästa strategierna och att övning ger färdighet.
Jag hittade en intressant länk då jag nyss googlade och längst bak i dokumentet finns checklistor eleverna kan använda sig av.
En tanke på “Strategier för skrivning”