Att arbeta med noveller

Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett.
 
När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också.
 
Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller. Här finns en kort film som visar vad en novell är.
 
Man kan också behöva gå igenom olika berättarperspektiv.
 
Novellrecept
 • texten är kort
 • koncentrerad till en händelse med tillbakablickar för perspektiv
 • få personer
 • skrivs ofta i tredje-person
 • kortfattad beskriven miljö
 • utspelas under kort tid
 • parallellhandling förekommer ofta
 • inre monolog är vanligt
 • handlingen börjar ofta mitt i handligen – in medias res
 • slutet innehåller en knorr eller poäng

För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller. Det brukar vara både kul och utmanande. Gruppen kan sedan också ge feedback på texterna och utveckla dem ihop till en bättre struktur och på så sätt träna sig på skrivprocessen

Skrivandet kan också stödjas av att få exempel att härma, som görs i detta klipp av Malin Larsson.

En annan novell som passar sig bra för högläsning är Pälsen av Hjalmar Söderberg. Att fundera på efter den texten är varför texten heter pälsen, varför pälsen är så viktig och vad som är novellens höjdpunkt. Skrivuppgift till texten kan vara att skriva utifrån  ett eget plagg man ägt. Sedan finns ju också Kyssen som också relaterar till texten nedan.

Den första kärleken av Tage Danielsson är tacksam att först läsa högt en bit, sedan diskutera om vem de är i novellen. Ett ganska oväntat slut för de flesta.

Om man istället vill se på en filmatiserad novell kan jag rekommendera Att döda ett barn där Alexander Skarsgård en av rollerna. Filmen är 7,5 min lång. Här går det bra att jämföra mot den skriftliga varianten också.

Om man vill både lyssna, läsa och se film av en novell finns Ett halvt ark papper av Strindberg att tillgå.

Novellen Den gamle och havet av Hemmingway kan man både läsa och se på film. Då kan man göra en analys av vad som skiljer sig från filmen och det skrivna.

Om ni får tag i en film av Lars Molin kan man visa en sådan, om ni har avtal med att få visa egen film.

En snap-shot novell är Dublinbor av James Joyce. Duell i sal 17 av Mikael Niemi är också skriven som att den är sedd genom en filmkamera.

Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri är också en text jag kan tipsa om, men då när man satt sig in i lite noveller innan. På länken kan du även höra novellen men du kan även se den inläst på youtube.

En annan bra sida för att fördjupa sig kring temat noveller och just Khemiri finns hos Malin Larrson på hennes blogg Vi ses i skolan. Hon har även gjort flippfilmer om hur man kan skriva parallellhandling mm och visar på ett eget exempel hur hon skriver en novell utifrån exempel att härma. Allt ligger på hennes blogg men här har du exemplet. Kanske något att tänka på för oss lärare?

 Så här blev en novell i Malins klass

 

Jag tänker mig att elevernas noveller kan publiceras på skoltidningen.

Lycka till!

 

 

 
 
 
Annons

Författare: annikasjodahl

My name is Annika and I am a Swedish and English teacher at Gröna Dalenskolan in Bålsta, Sweden. I teach year 7-9 with 13 to 15-year-old pupils. My former school participated in the largest KA2 project in Sweden where we were seven schools from six countries called "Die Kinder von Europia: Schule, Arbeit und Leben in 100 Jahren" coordinated by my former colleague Emelie Hahn, who 2016 won the European Language Label for that project. In my gallery have some pictures from a trip. I also give lectures in Sweden about my ICT work and my international work and have also been to Riga within Erasmus+ giving lectures in English. I have one of the larges blogs in Sweden where I write about teaching methods etc.

4 reaktioner till “Att arbeta med noveller”

 1. Hej!
  Hur får man tag i ditt analysschema till noveller? Trycker jag på länken, kommer man inte vidare till drive. Finns det möjlighet att du kan maila mig eller dela den på drive till mig? Hälsningar Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: