Lyssnar på sommarprat och funderar på ingången till #skola3.1 om olikheter och lika värde och hur vi kan arbeta med det i skolan

Dagens lyssning/läsning bestod i att lyssna på Georgios Karpathakis sommarprat om bl a hans ADHD och skolgång. Del av hans berättelse finns även på sajten Inte en främling vars syfte är att lyfta icke normativa grupper och hylla mångfalden i Sverige. 

De ger ut texterna från en rad kända och okända personer som bok även om du kan läsa dem på sidan och jag har beställt den för att bidra i projektet. Kanske kommer den användas i projektet #skola3.1 i höst? 

Du som vill läsa om projektet hittar mer här.

Du som vill lyssna hittar pratet här.

Om du vill arbeta med projektet #skola3.1 hittar du mer info och material här.

Idéen kommer från Malin Larsson och på hennes blogg hittar du även mer om bakgrunden och en flippfilm. Hur vill du skapa  din ingång? Skriv på #skola3.1 på Twitter. Själv funderar jag vidare och inväntar boken och läser några berättelser till. Det jag gillar är att de förstärks som sommarprat och att de i sin tur vidgas med musik. 

Just i slutet av Geogios spelas Ison och Fille, som också finns som sommarpratare. Det kan bli en lång kedja av lyssna/läsa som mynnar ut i egna berättelser hos eleverna genom att använda det som nämns i respektive historia. Om ni lyssnar noga hittar ni flera citat och bildspråk av kända låtar i sommarpraten. Det kallas för att förstärka budskapet i text, bild och ljud och är ett kunskapskrav i svenska. Vi har stor nytta i att använda sociala medier i skolan så vi kan mötas och slipa på kanterna av rädsla och enas i miljöer där vi alla ändå möts. För media är väl mångfald om något?

Andra sommarprat jag lyssnat på i sommar är:

David Batra

Siavosh Derakhtii

Terese Christiansson 

Hedi Fried

Ash

Sanna Lundin

Johan Rockström

Här hittar du alla sommarpratare 2015 för några till blir det på promenaden eller cykelturen till lekplatsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: