Ny kunskapsvägg med CI, förmågor och kunskaskrav

Jag och en kollega har suttit och sorterat förmågorna och kunskapskraven. Det är inte förstå gången men jag tycker jag lär mig så mycket då man pratar igenom hur man lägger upp undervisningen mot respektive förmåga. I det centrala innehållet får vi veta vad varje förmåga ska fokusera och bedömas i och vi valde att lägga in den centrala innehållet för respektive färdighet – reception och produktion och interaktion för att belysa att vi inte bedömer något som inte ska bedömas.

En punkt under reception

språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, satsbyggnad, ord med olika stilvärden samt fasta språkliga uttryck i det språk eleverna möter

ska till exempel inte bedömas i elevens tal eller skrift utan enbart lyftas i undervisningen där eleven tar in kunskapen.

Vidare kan man se att:

Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.

Det betyder att den förmågan ska bedömas i sin helhet i både reception (läsa/lyssna) samt i något de producerar/interagerar (talar/samtalar/skriver).

Brukar ni gå igenom läroplanen så här noga? Annars gör gärna det man upptäcker hela tiden nya saker. Gör det ihop med minst en kollega, gärna fler så ni kan lyfta hur ni lägger upp undervisningen.

Här hittar ni dokumentet med kunskaperna, förmågorna och det centrala innehållet föra tt skriva ut och sätta upp på väggen.

FÖRMÅGOR OCH KUNSKAPSKRAV

förmågorna i bild

För att veta vad värdeorden står för måste vi läsa kommentarmaterialet. Jag har tidigare gjort en matris utifrån det materialet som ni finner här.

Annonser

2 reaktioner till “Ny kunskapsvägg med CI, förmågor och kunskaskrav

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: