Formativa arbetssätt för engelskundervisningen

Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna. Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Sen finns detta tydliga ark för att hitta verktygen som passar för att ställa frågor och få snabb återkoppling på lärandet. Kanske det hjälper dig att hitta rätt app eller sida direkt utan att behöva testa först. Appar i engelskundervisningen är bra om man har tillgång till surfplattor. Dock tyvärr inte jag.
Nedan har jag kategoriserat mina länktips efter rubrikerna muntligt (gäller både tala och samtala), skriftligt, lyssna, och läsa, men även grammatik och ordinlärning då det är centralt i språkinlärningen, samt övrigt:
Muntligt
För muntligt kan man testa Mystery Skype, Silent viewing eller att spela in sig själv på diverse program på datorn är kul, som Quicktime eller iMovie om man har tillgång till surfplattor. Om du vil llåta lyssna på olika accenter har du lite samlat här, och där finns också lite muntliga lekar.
Här finns ett inlägg om att göra egna podcasts.
Skriftligt
För skriftligt kan jag rek en Wikispace eller att skriva artiklar för Simple English som är en miniwiki, men sen finns också Meeting Place. Story Bird är också ett alternativ
Lyssna
 Att lyssna på olika nyhetsinslag är bra och gärna ihop med en text och då vid andra lyssningen om man ska följa lyssnarstrategierna. Här har jag ett par länkar om det. Och här har jag ännu mer. Eller varför inte lyssna på låttexter och fylla i rätt ord? Alfa-Bot är ett lyssna-och-stava-spel och på länken finns även andra bra språkspel.
 
 
Läsa
Läsning kan du också arbeta med online. På Reading Rocket hittar du massor. I detta inlägg finns fler länkar.
 
 
Grammatik och ord
Det finns många bra sidor för grammatik på nätet som ofta är självrättande. Där har vi språklärare tur efersom vi har många länder som är engelsktalande och att mycket material finns tillängligt.
Ord finns det väldigt mycket för ord, denna gillar många av mina elever. Bra ordlistor har du här. Korsord och flashcards är också användbara för ordinlärningen. ESL har en del quizzes precis som Activities for ESL-student’s, About.com har också massor att utöka ordförrådet med.

Har du koll på de vanligaste orden i engelskan? Här finns en sammanställning. Värt en rekomendation är också www.glosor.eu. Mycket användbar för inlärning av ord.
Man kan också låta eleverna göra egna nya ord. Finns många bra sidor att slumpa fram ord på och sedan skriva förklaringar till dem. Här har ni några att börja med:

Övrigt
Agenda kan du hitta det mesta för din engelskundervisning, sånger, ordkunskap, läsförståelse, grammatik. Helt klart värt ett besök.
Färdiga övningar tackar och tar vi gärna emot. Här finns några bra länkar för det:
Jag har också gjort en länksamling med det mesta, också kategoriserat som detta inlägg.

Författare: annikasjodahl

My name is Annika and I am a Swedish and English teacher at Gröna Dalenskolan in Bålsta, Sweden. I teach year 7-9 with 13 to 15-year-old pupils. My former school participated in the largest KA2 project in Sweden where we were seven schools from six countries called "Die Kinder von Europia: Schule, Arbeit und Leben in 100 Jahren" coordinated by my former colleague Emelie Hahn, who 2016 won the European Language Label for that project. In my gallery have some pictures from a trip. I also give lectures in Sweden about my ICT work and my international work and have also been to Riga within Erasmus+ giving lectures in English. I have one of the larges blogs in Sweden where I write about teaching methods etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s