Främja läsningen

Vad kan man göra som lärare, förälder, bibliotikare eller andra andra som vill vara förebilder för att främja läsningen? Vi vet att läsförståelsen går neråt, det syns bl a på den PIAAC-undersökning som nyligen publicerades. Vi har halkat ner fyra steg i Sverige. Du kan läsa mer om vad som tros ligga bakom det här, men det sägs att undervisningen har gått från lärare till elev där fokus legat på att eleven ska ta eget ansvart och där hemmets förutsättningar påverkar studieresultaten. Vi vet att föräldrar har olika mycket tid och kunskap att hjälpa sina barn med läxor och den viktiga läsningen. Men också är en bidragande faktor att lärare inte vet ur de ska lära ut strategierna.
 
Vi vet också att det är stora skillander på vilka som läser för sina barn och hur mkt ord förskolebarnen behärskar vid skolstart. De språkstarka barnen kan vid 6 års ålder 20000 ord medan de språksvaga endast har 5000 ord. Barn som har föräldrar som läser och pratar om läsupplevenslen med sina barn får en förkunskap när de börjar skolan.
 
Det finns forskning som pekar på att ett stort och aktivt ordförråd visat sig vara den enskilt viktigaste faktorn för att man ska utveckla en god läsförståelse och det påverkar också framtida sudier. Detta skriver bl a Barbro Westlund om i Att undervisa i läsförståelse och du kan även läsa här. Jag rekomenderar lärare som undervisar i framför allt språk att läsa hennes böcker för att hjälpa barnen med strategier i sitt läsande. Strategierna måste vi alla jobba med, läs med ditt barn och läs högt. Ställ frågor och prata om läsupplevelsen.
 
I många länder satsar man tidigt på att ban ska bli intresserade av läsning. I Sverige får vi genom många barnavårdscentraler kontakt med bibliotek som också ger både första bok och andra till barnet. Men det är inte en självklarhet att alla kommuner och landsting erbjuder detta har jag fått erfara själv. I England finns projektet Bookstart som erbjuder gratis böcker och stöd råd och uppmuntran för att läsa på ett positivt sätt med ditt barn.
 
Det finns säkert många andra bra exempel på hur man kan satsa på läsning inom samhället och några saker som händer här i i Sverige är bl a sidan Läs för ditt barn på Facebook, Läsrörelsen som startades 1999 för att inspirera många föräldrar till läsning och som sedan slutet av 1990-talet samarbetar med Mc Donald’s och ger ut böcker med Happy Meal, vilket förövrigt snart är dags igen. Läsambassadören är ett projekt som startade 2011 med en författare eller illustratör vars syfte är att sprida läsglädje. Ett projekt som en bibliotikarie och svensklärare på gymnasiet startat är Läsmuskler som är din personliga lästränare på nätet. På bloggen kan ni se de filmer som Metropol gjort i hop med svenska kändisar i Passa boken.
 
Regeringens satsning Läsa för livet är en annan satsning som ligger som proposition. Det som inte syns i den är fortbildning av lärare. Här har ni en artikel från Skolvärlden från i våras om att just att lärare behöver fortbildning i läsundervsingen. En initiativ tagare till att hjälpa lärare med verktyg för läsningen är mellanstadieläraren och författaren Martin Widmark som driver bloggen www.enlasandeklass.se . En annan lärare som är klok och skriver om läsningen är Ann-Marie Körling i ett brev till föäldrar om läsningen.
 
Som ni ser så är det många satsningar och jag tror att det måste in läsning från alla håll och kanter – bibliotek, lärare, föräldrar, samhället i stort och vår attityd till läsning. Hur göra du sjäv som förebild för läsningen? Tar du med dig en bok och läser när du sitter på en parkbänk, på tunnelbanan eller när du åker buss? Läser du för ditt barn? Men framför allt så måste vi arbeta mer med strategierna i skolan, och visa hemmet hur de kan läsa för sitt/sina barn.
 
Jag vill avsluta med ett citat jag läste någonstans på nätet. ”Ge barnen en bok och de läser. Ge dem strategier och de får något för livet och som berikar dem – nämligen läsförståelse.”
 
 

Författare: annikasjodahl

My name is Annika and I am a Swedish and English teacher at Gröna Dalenskolan in Bålsta, Sweden. I teach year 7-9 with 13 to 15-year-old pupils. My former school participated in the largest KA2 project in Sweden where we were seven schools from six countries called "Die Kinder von Europia: Schule, Arbeit und Leben in 100 Jahren" coordinated by my former colleague Emelie Hahn, who 2016 won the European Language Label for that project. In my gallery have some pictures from a trip. I also give lectures in Sweden about my ICT work and my international work and have also been to Riga within Erasmus+ giving lectures in English. I have one of the larges blogs in Sweden where I write about teaching methods etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s