Strategier för läsning

Det  pratas en del om strategier på nätet för läsning och främst inom svenska språket. Ni har väl inte missat  av Marie Trapp som vann Svenska Akademiens svensklärarpris 2013 för sin roll inom Lässtrategier, Susanne Nystedts videoscribes om lässtrategierna på Youtube som nominerade henne till guldäpplet och Alexandra Wastessons personifierade läsfixare. De har hämtat inspiration från Barbro Westlund lässtrategier som hon skriver om i sin bok Att undervisa i läsförståelse. Westlund menar att det inte räcker för elever att läsa mycket, de måste få strategier för att förstå det de läser. Genom att ge lärare ett gemensamt språk kan man sätta ord på det man redan gör i sin läsundervisning och vad man eventuellt inte gör.
 
Läsinlärningen i svensk grundskola genomgår fyra steg, där steg ett innebär att man lär sig avkodningen av bokstäverna, steg två automatiserar läsningen, steg tre att man får en läsförståelse och fjärde och sista steget att man får läslust och en vilja att läsa böcker. Det är främst steg tre som vi inte tränar tillräckligt på i svenska skolan och att eleverna sakta slutar läsa och faktiskt vad de läser.
 
Metoden kallas också reciprok undervisning (RU) och det amerikanska begreppet reciprocal teaching (RT) förekomer också mellan varven.
 
Metoden kan med fördel användas inom engelskundervisningen och egentligen vilket annat ämne som helst, där du läser en text. Vi måste hjälpa alla elever att få ett rikt språk och en lust på nyfikenhet på vad de läser genom att modella hur. Om vi inte gör det uteblir textförståelsen. Vi som vuxna exemplifierar för eleverna hur så att de sedan på egen hand ska kunna göra detta i mindre grupper. Här kan vi bedömma förmågor som strategier för hur de läser, uppfattar ord och detaljer, hur de anpassar läsningen och lyssnadet efter olika syften. Om vi inte gör så har jag svårt att förstå hur jag ska kunna bedöma förmågorna.
 
Hur gör man då? Man introducerar strategierna genom textexempel och vill ni se Susanne Nystedts filmer klickar ni på rubriken och har där en genomgång på ett par minuter. Här lite kort om vad lässtrategierna går ut på:

1. Att förutspå/The Predictor

Här ställer man frågor som vad tror ni boken handlar om genom att titta på bokomslag, rubriker och kursiverade ord. Strategin kallas också för spågumman eller upptäckstresanden. Man kan visa en bild på det man ska läsa, läsa upp första raderna ur boken och sedan fråga vad den handlar om, samla ord i en lista mm.

2. Att ställa frågor/The Questioner

Till sin hjälp ställer man de fem ryggmärgsfrågorna – vad, hur, vem, när och varför? Strategin kallas också för frågeapan.

3. Att göra inferenser /The Clarifier

Reder ut oklarheter, slår upp ord man inte förstår och har strukit under, tolkar, läser mellan raderna och gör kopplingar till egna erfarenhet eller andra texter kring samma tema (textkopplingar). Strategin kallas också för fröken detektiv.

4. Att sammanfatta/The Summarizer

Texten sammanfattas och man fångar in det viktigaste. Vad visste jag innan, vad vet jag nu. Den här strategin kallas också för Cowboy Jim eller nyhetsuppläsaren. Här har jaghittat en PP att använda i undervisningen för att träna strategin.

5. Att skapa inre bilder/The Artist

Här förstår vi att vi påverkas av texter av olika slag och vi frågar oss hur det kändes att läsa den här boken, och om man själv varit med om något liknande som personerna i boken. Kallas också för konstnären och återfinns i projektet en läsande klass och inte i Westlunds material.

Här en länk med textexempel att läsa för att träna inferenser, förutspå och sammanfatta. Eleverna kan svara direkt på skärmen med självrättande svar.

Jag hittade på denna mall på denna blogg, som eleverna kan ha nytta av medan de arbetar i grupper och denna som får eleverna att tänka på både djupet och bredden. Vill du veta mer om det kan du läsa det Svanelid skrivit här på Lärarnas Nyheter.

Här en film om hur det kan gå till när man som lärare visar på hur man ställer introducerar strategierna:

 

 Lycka till med att få elever att läsa på djupet och inte bara på ytan!

 

 

 

Författare: annikasjodahl

My name is Annika and I am a Swedish and English teacher at Gröna Dalenskolan in Bålsta, Sweden. I teach year 7-9 with 13 to 15-year-old pupils. My former school participated in the largest KA2 project in Sweden where we were seven schools from six countries called "Die Kinder von Europia: Schule, Arbeit und Leben in 100 Jahren" coordinated by my former colleague Emelie Hahn, who 2016 won the European Language Label for that project. In my gallery have some pictures from a trip. I also give lectures in Sweden about my ICT work and my international work and have also been to Riga within Erasmus+ giving lectures in English. I have one of the larges blogs in Sweden where I write about teaching methods etc.

2 reaktioner till “Strategier för läsning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: